Opušteno Medium.ba
ljigavac

Kako napraviti ljigavca (slime) kod kuće

Omiljena igračka 90-ih opet je postala hit. Žuti, zeleni, plavi ili šljokičasti samo su neke od verzija slime-a ili ljigavca koje možeš sam napraviti sa receptima koje je isprobala naša ekipa.

Ne postoji bolji osjećaj nego kad napuniš posudu sa ljigavcem pa radiš rupe u njemu ili kad ga razvlačiš po rukama ili kad ga stisneš pa ti prolazi kroz šake ili… Ovako možemo do besvijesti.

Sadržaj

Kako napraviti ljigavca bez ljepila

Vrlo je jednostavno. Sve što vam treba su gustin, koji se inače koristi u pripremi kolača i drugih jela, i običan regenerator za kosu.

U posudicu stavite ta dva sastojka pa dobro promiješajte, kao da pravite tijesto. Ako je smjesa previše ljepljiva, dodajte malo gustina. Poigrajte se dok ne dobijete savršenog ljigavca.

U smjesu možete ubaciti i boju za hranu ili, recimo, šljokice pa će ljigavac biti još raskošniji, a djeca presretna. Ako se odlučite za šljokice, pomiješajte ih s gustinom prije dodavanja regeneratora.

Kako napraviti ljigavca od paste za zube

Zanimljivo čitanje:

Kako napraviti ljigavca sa bornom kiselinom

  • tečni ljepak (ima da se nabavi Oho Slime – tečni lepak kao klasičan Oho, ali nešto gušći)
  • deterdžent za suđe
  • borna kiselina (acidi borici – u apoteci)

Šta je prvo bitno što smo naučili?

Redoslijed ima značaja.

Odnosno, prvo stavite recimo 1 kafenu kafikicu deterdženta u posudu, pa gore sipate oko 50ml lepka, pa dodate oko 1 kafene kafikice borne kiseline i tek onda počnete da miješate.

Mješanje kreće odmah po dodavanju borne i morate biti brzi.

Kad počne da se formira masa, sve to prebacite u ruke i nastavite da mjesite.

Sve ukupno vam ne treba više od 2 minute.

P.S. Ako želite da je ljigavac u boji ili sa šljokicama, isto dodajte pošto ste smesu prebacili u ruke (razvučete kao testo, dodate prehrambenu boju ili šljokice ili čak eterično ulje, pa premesite da se rasporedi).

Kako napraviti ljigavca od šampona i deterdženta

Debeli ljigavac

Za ovog ljigavca su vam potrebni

  • tekuće ljepilo
  • krema za brijanje
  • omekšivač za rublje

Priprema:

U zdjelu stavite 6 žlica tekućeg ljepila i jednako toliko kreme za brijanje. Malo miješajte pa u to ulijevajte malo omekšivača. Smjesa će se sama zgusnuti i tada ćete znati da je dosta omekšivača.

loading...

Kako napraviti ljigavca od vode i soli

Za ovog zanimljivog ljigavca potrebno vam je:

  • tekući sapun
  • šampon za kosu – gelaste strukture
  • malo soli

U jednu zdjelu stavite sapuna i šampona u jednakoj količini. Malo po malo dodajte sol. Nemojte odmah staviti previše soli jer bi to moglo razvodniti ljigavca. Miješajte polako do određene strukture.

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.