Opušteno Medium.ba
Kako očistiti peglu? Uklanjanje zalijepljene tkanine, kamenca i mrvica

Kako očistiti peglu? Uklanjanje zalijepljene tkanine, kamenca i mrvica

Na mnogim peglama se vremenom nalijepe ostaci odjeće, prašina, kamenac i razne mrvice i mrlje. To, naravno, otežava peglanje, zato je važno da pravilno očistite dno pegle. Evo i kako to možete učiniti.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je odlično sredstvo za čišćenje pegle. Soda bikarbona djeluje na nekoliko nivoa:

  • Kao sredstvo za čišćenje
  • Razlaže naslage kamenca i nečistoća
  • Apsorbuje vodu sa nečistoćama i vezuje ih za sebe
  • Djeluje kao abrazivno sredstvo

Sve ovo čini je univerzalnim sredstvom za čišćenje. Može se koristiti na svemu od tkanine do mermera, za uklanjanje mrlja ili skidanje naslaga nečistoća nastalih tokom dugog niza godina.

U nastavku donosimo upute za čišćnenje dna pegle uz pomoć sode bikarbone, korak po korak. Potrebno vam je sljedeće:

– čisti ručnik
– soda bikarbona
– vinski ocat
– topla voda
– stara četkica
– štapići od vate

1. korak

Napravite pastu za čišćenje od jedne kašike sode bikarbone i 2 žlice tople vode. Nanesite pastu na dno pegle i u rupice za paru. Ostavite nekoliko minuta da počne djelovati i zatim prebrišite peškirom, a rupice očistite štapićima.

2. korak

Stavite vinsko sirće u zdjelicu, umočite u njega četkicu za zube, a zatim s tim polako prijeđite dno pegle.

3. korak

Napunite peglu vodom i uključite opciju za ispuštanje pare. Nakon što ste ispustili paru, peglu stavite na čisti peškir i trljajte je dok ponovno ispuštate paru. Tako će se s nje skinuti ostaci prljavštine koji su eventualno ostali nakon paste i sirćeta.

4. korak

Isključite peglu i ostavite je da se osuši, a zatim je prebrišite s čistim peškirom.

Morska so

Na sto za peglanje stavite stari pamučni peškir ili papirni ubrus. dodajte jednu kašiku morske soli, što krupnije to bolje, pospite preko peškira ili ubrusa.

Uključite peglu i pojačajte na maksimalnu temperaturu. Ako je pegla na paru, vodite računa da je isključite. Kada se zagrije, peglom par puta pređite preko soli. Bićete oduševljeni rezultatom.

loading...

Sirće i so

U manju šerpu stavite jednake količine alkoholnog sirćeta i soli te zagrijte tek toliko da se so istopi u sirćetu. Skinite tekućinu sa šporeta i sačekajte da se malo ohladi.

Pamučnu krpu umočite u dobijenu tekućinu i pomoću nje lagano prelazite preko površine za peglanje. Kada nestane sva prljavština, pegla je spremna za rad. Nikada nemojte koristiti čeličnu ili plastičnu žicu za suđe, koliko god da vam se pegla činila prljavom, jer na taj način ćete samo umanjiti njenu efikasnost.

Pasta za zube

  • Peglu ćete lako očistiti pastom za zube. Nanesite pastu na grijnu ploču i dobro istrljajte. Nakon toga prebrišite je vlažnom pa suhom krpom. Ukoliko je potrebno, ponovite postupak par puta.
  • Još vrućom peglom pređite preko vlažnog peškira ili aluminijumske folije.
  • Na novinu nakapajte par kapi biljnog ulja pa pređite peglom preko nje, a zatim peglom pređite preko čistog papira.
  • Naslage od sintetičkih materijala je teško skinuti, i zato morate da budete uporni. U tom slučaju koristite kupovnu pastu za čišćenje i to par puta ponovite. Na kraju je istrljajte sodom bikarbonom.
  • Zalijepljenu tkaninu na grejnoj ploči ćete skinuti tako što ćete vruću peglu snažno prevući preko pamučne, prethodno namočene krpe. Ukoliko ostane još nešto na pegli, probajte, kad se pegla ohladi to odstraniti pastom napravljenom od vode i sode bikarbone.
  • Stavite krupnu so na papir ili meku (staru) krpu i vrelom peglom peglajte po toj soli, ona će se usitniti a pegla očistiti bez ikakvih posledica.

Add comment

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.