Opušteno Medium.ba
Koliko se dugo čeka na pasoš u BiH?

Koliko se dugo čeka na pasoš u BiH?

Problem izdavanja pasoša u BiH postao je svakodnevnica. Građani na izdavanje putne isprave čekaju i do dva mjeseca. Mnogi od njih zbog toga su morali otkazati već uplaćene putne aranžmane, a neki su čak izgubili dogovorene poslove u inostranstvu.

Od mjeseca maja broj zahtjeva za izdavanje pasoša u BiH bude u porastu, dok se velike gužve bilježe od juna svake godine. Iz nadležnih MUP-ova kazali su kako su spremni, ali savjetuju građane da zahtjeve predaju prije sezone godišnjih odmora

Od početka 2015. godine ukupno je izdato 40239 pasoša, a gužve na šalterima počinju jenjavati sredinom avgusta mjeseca. 

Inače, izdavanje pasoša košta 50 KM za odraslu osobu. Čekanje na redovan pasoš traje minimalno 3 sedmice a u ljetnim mjesecima i preko mjesec dana. Pasoš je moguće izvaditi i u kraćem roku od 30 dana koliko je zakonski propisano: pasoš možete dobiti i u roku od 72 sata, ali to će vas koštati dodatnih 200 KM – ukupno 250 KM.

Procedura za odrasle vjerovatno je već svima poznata: potrebni su vam stari pasoš (ukoliko ste ga imali), zatim lična karta i uplatnica na 50 KM, koliko košta vađenje pasoša.

A šta je s maloljetnicima?

Za njih vam je potreban rodni list: mi vam preporučujemo da kopirate rodni list (koji je sad trajni dokument) i ovjerite ga u vašoj općini. Najbolje vrijeme za ovjeru je rano ujutro.

Pasoši za maloljetnike koštaju 30 KM – za djecu koja imaju manje od tri godine i ovaj pasoš će važiti na period od tri godine – i 40 KM za maloljetnike od tri do 18 godina – rok važenja ovog pasoša je pet godina.

Uplatnicu (sve podatke za uplatnicu možete naći na ovom LINKU) možete uplatiti isključivo u pošti ili u banci.

Imate rok od 120 dana od dana predaje zahtjeva da podignite pasoš. Ne učinite li to u datom vremenu, pasoš se poništava.

loading...

Predati za novi pasoš možete već 6 mjeseci prije isteka starog pasoša.

Add comment

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.